אף אוזן וגרון ילדים

דר' דרור גילוני הוא רופא בכיר ביחידת אף-אוזן-גרון בבית החולים לילדים ע"ש שניידר בפתח-תקוה – בית החולים לילדים הגדול בישראל. הוא בעל ניסיון רב באבחון וטיפול במחלות אף-אוזן-גרון בילדים.

ילד איננו מבוגר קטן. רפואת אף אוזן גרון בילדים מתאפיינת במגוון מחלות שונה, בהסתמנות שונה של מחלות ובגישה טיפולית שונה בגילאים שונים.  דר' גילוני הוא בעל ניסיון רב הן בטיפול במחלות השכיחות (כמו חסימת נשימה בשינה, נוזלים באוזניים עם ירידה בשמיעה, דלקות אוזניים ולוע חוזרות…) והן באבחון ומעקב אחר מצבים נדירים יותר

עיקר התמחותו של דר' גילוני היא הטיפול במחלות אף וסינוסים בילדים – טיפול במומים מולדים של האף, הפרעות נשימה ודלקות סינוסים חוזרות, גידולים, ושילוב של פגיעה באף בתוך מחלות סיסטמיות מורכבות. התמחות זו היא ייחודית ונדירה.

ניתוח שקדים - הקטנה או כריתה מלאה

הסיבה העיקרית לניתוח – שקדים מוגדלים הגורמים לדום נשימה בשינה ולהפרעות שינה

השקדים הם חלק מהמערכת החיסונית של הגוף, והם עוזרים לנו ללמד את הגוף להילחם בחיידקים ובנגיפים החודרים לגוף דרך האף והפה. השקדים יושבים בשני צידי הלוע. בילדים השקדים גדולים יותר מאשר במבוגרים, כי הילדים נפגשים יותר עם מזהמים חדשים שאינם מוכרים להם בשל גילם הצעיר.

מהם שקדים מוגדלים ולמה זה מפריע?

כאשר השקדים גדלים מעל למידתם הרגילה, עד כדי חסימת נתיב האוויר בלוע, יתכן קושי בנשימה, בעיקר בלילות. קושי כזה יכול לבוא לידי ביטוי בנחירות ובהפסקות נשימה. מדובר בתופעות שעלולות להפריע להתפתחות תקינה ולגרום איחור בגדילה. ילדים נוחרים עם דום נשימה בשינה עלולים לסבול בשל כך מקשיי ריכוז ולימוד, מקושי בגמילה מחיתולים, ולאחר תקופה ארוכה גם מלחץ דם גבוה, מהפרעות קצב הלב.

ניתוח שקדים

האם לכל מי שיש שקדים מוגדלים מומלץ לעבור ניתוח?

בעבר, ניתוח להסרת השקדים היה הרבה יותר נפוץ מכפי שמקובל כיום. לא בכל מקרה צריך להסיר שקדים מוגדלים. גם ילדים הסובלים מזיהומים חוזרים אינם זקוקים תמיד לניתוח להסרת השקדים, ומצבם עשוי להשתפר עם הזמן.

מתי ממליצים על ניתוח להסרת שקדים?

אם השקדים המוגדלים חוסמים מעבר תקין של אוויר וגורמים להפסקות נשימה בשינה, קרוב לוודאי שהרופא ימליץ על ניתוח. סיבות אפשריות נוספת להמלצה לניתוח הן: דלקות חוזרות ונשנות בשקדים הגורמות תחלואה קשה או אירועים חוזרים של מורסה (אבצס) סביב השקד.

אילו הכנות יש לעשות לפני הניתוח?

לפני הניתוח הילד צריך לעבור בדיקה לספירת דם ותפקודי קרישה. יש לצום שש שעות לפני מועד הניתוח, והילד יכול לשתות  (מים בלבד) עד שעתיים לפני הניתוח. 

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?

כן, הניתוח מתבצע בהרדמה כללית.

איך מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע דרך הפה ללא חתכים חיצונים. ניתן להסיר את השקדים במלואם או להסתפק בהסרה חלקית. במקרה של הסרה מלאה נותר שריר חשוף בתום הניתוח שצריך להתכסות ברקמת צלקת. תהליך זה אורך כ- 10 ימים, במהלכם הילד סובל מכאבים. בנוסף, האזור החשוף עלול לדמם, לפעמים עד כדי צורך לבצע ניתוח דחוף כדי לעצור את הדימום (ב- 1% מהמקרים). כאשר מסירים את השקדים באופן חלקי לא נותר שריר חשוף בתום הניתוח, ולכן הכאבים וסכנת הדימום יורדים משמעותית.

מהן תופעות הלוואי ומהם הסיכונים והסיבוכים לאחר הניתוח?

הקושי העיקרי בניתוח הוא הכאבים שאחריו. בניתוח להסרת שקדים לא סוגרים את הפצע והרקמות מתחת לשקדים נשארות פתוחות ומתרפאות במשך כעשרה ימים. בתקופה זו האזור רגיש מאד. הסיכון העיקרי בניתוח הוא דימום ממיטות השקדים שעלול להתרחש גם מספר ימים לאחר הניתוח. מדובר בסיבוך מסוכן, ומיד עם הופעתו יש לפנות לחדר המיון. בניתוח הקטנת שקדים תופעות אלו קטנות באופן משמעותי.

יתכנו בחילות או הקאות כתופעת לוואי מההרדמה הכללית, אך הן חולפות תוך שעות ספורות מהניתוח.
הכאב בלוע חולף כעבור שבוע עד עשרה ימים. הכאב מקרין גם לאוזניים. (לא מדובר בדלקת אוזניים, אלא בכאב  מאזור הניתוח). הכאב מתגבר בזמן בליעה של מזון שתייה או רוק. חשוב לתת לילד משככי כאבים באופן סדיר ולהקפיד על שתייה מרובה ומזון רך.

אם מופיע חום מעל 38 מעלות, יש להיבדק על ידי רופא וברוב במקרים יש להתחיל טיפול אנטיביוטי. ילדים שעברו ניתוח שקדים מצויים בסיכון מוגבר לפתח דלקת ריאה מיד לאחר הניתוח בגלל סיכון לשאיפת דם לריאות בזמן הניתוח או מיד אחריו.

האם מערכת החיסון של הגוף נפגעת לאחר הסרת השקדים?

הגוף לא ירגיש בחסרונם של השקדים, כיוון שמדובר רק בשתי בלוטות לימפה מתוך מאות בלוטות לימפה נוספות באזור הראש והצוואר. מי שסבל משקדים מוגדלים, ייהנה בעקבות הניתוח מפחות מחלות זיהומיות של הלוע ומשינה איכותית יותר, מה שהופך את המערכת החיסונית שלו לעמידה יותר.

האם נדרש אשפוז ומתי חוזרים הביתה?

הילד נשאר להשגחה לילה אחד בבית החולים במקרה של כריתת שקדים או ל- 6 שעות השגחה במקרה של הקטנת שקדים. תקופת ההחלמה אורכת כשבוע עד עשרה ימים ובמהלכה יש ליטול משככי כאבים לפי הצורך.

מה אפשר לאכול בזמן ההחלמה מהניתוח?

מומלץ לאכול מזון רך ופושר ולהימנע מחשיפה לחום ולפעילות גופנית במשך שבוע לפחות. בדרך כלל מומלץ לאכול גלידה ומעדני חלב. הקור מפחית את הכאב ומקטין את הסיכון לדימום. הכי חשוב שתייה מרובה.

מתי אפשר לחוזר לגן או לבית הספר?

רצוי שהילד יישאר בבית להשגחה כשבוע. בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח יש להקפיד על מתן שתייה קרה עד פושרת ומזון רך ולא חם.

מתי ניתן להתרשם מתוצאות הניתוח?

אם הילד סבל לפני הניתוח מאירועים של דום נשימה בשינה, התופעות הללו צפויות להיעלם מיד לאחר הניתוח. עם  זאת, בדרך כלל אפשר להתרשם מהתוצאה הסופית כעבור כשבועיים עד שלושה שבועות. אם הילד סבל לפני הניתוח מזיהומים חוזרים של השקדים, צפויה ירידה משמעותית במספר הדלקות ובמקרים רבים הן חולפות לחלוטין.  בדרך כלל הניתוח יעיל מאוד, ומביא לשיפור משמעותי באיכות החיים.

השקד השלישי: ניתוח להסרת אדנואידים

הסרת האדינואיד היא הניתוח השכיח ביותר ברפואת אא"ג ילדים. מדובר בניתוח שגרתי הנמשך כחצי שעה.

איפה יושבים האדנואידים ומה תפקידם? איך מאבחנים אדנואידים מוגדלים? למה הם מפריעים לילד ומתי ממליצים על ניתוח? כל השאלות וכל התשובות במדריך מיוחד להורים

האדנואידים, שבציבור הרחב מכנים אותם גם "השקד השלישי" או פוליפים, ממוקמים מאחורי האף בחלקו העליון של הלוע, ליד פתחי תעלות האוורור של האוזניים. בדומה לשקדים, הם חלק מהמערכת החיסונית וגדולים יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים. עם השנים כמות האדנואידים קטנה בהדרגה.

 

השקד השלישי

מראה האדנואידים בצילום

השקד השלישי

מראה האדנואידים בהסתכלות עם סיב אופטי דרך האף

מתי ובאיזה גיל ממליצים על ניתוח להסרת שקד שלישי?

בדרך כלל לא ממליצים על ניתוח להסרת אדנואידים לפני גיל שנה, אלא במקרים שגורם הפסקות נשימה בשינה או הפרעה ברורה בגדילה.
מגיל שנה ומעלה מנתחים ילדים עם אדינואיד חוסם או אדינואיד מוגדל הגורם מחלות אוזניים או דרכי נשימה או דלקות סינוסים חוזרות. מרבית הילדים מנותחים באזור גיל 3-4.

אילו הכנות יש לעשות לפני הניתוח?

לפני הניתוח הילד צריך לעבור בדיקה לספירת דם ותפקודי קרישה. יש לצום שש שעות לפני מועד הניתוח, והילד יכול לשתות (מים בלבד) עד שעתיים לפני הניתוח.

האם הניתוח מתבצע בהרדמה כללית?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן דרך מסכה בשאיפה אל דרכי הנשימה או בהזלפה לתוך הווריד. הבחירה באחת משתי השיטות תלויה בגיל הילד. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.

איך מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע דרך הפה וללא חתכים חיצונים. בניתוח מסירים את האדנואידים מרירית הלוע ועוצרים את הדימום בעזרת לחץ מקומי וצריבה חשמלית.

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח הילד מועבר  לחדר התאוששות שם הוא ישהה במשך מספר שעות. בחדר התאוששות ההורים שוהים יחד עם הילד. במהלך שעות אלו הילד יחזור בהדרגה ממצב של שינה עד לערנות גמורה. בזמן זה ייתכן דמם קל מן האף או מן הפה שייפסק עד שהילד ישתחרר לביתו.

האם צפויים כאבים לאחר הניתוח?

כן, צפויים כאבים במידת חומרה קלה או יותר. לאחר הניתוח חלק מן הילדים צורכים תרופות לשיכוך כאבים, וחלקם לא

מהן תופעות הלוואי ומהם הסיכונים והסיבוכים לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח עלול להיות כאב בגרון וקושי בבליעה.
אם מופיע דימום מהאף או מהפה – יש לפנות מיד לרופא.

באופן נדיר יכולים לאחר הניתוח להופיע שינויים בדיבור או בבליעה כתוצאה מאי ספיקת חיך זמנית שמסתדרת בדרך-כלל לאחר מספר שבועות. ילדים שיש להם אי ספיקת חיך חלקית לפני הניתוח (חיך שסוע) מצויים בסיכון לפתח הפרעות דיבור או בליעה קבועות לאחר הניתוח ולכן מומלץ להם לא לעבור ניתוח כריתת האדינואיד.

מתי הילד יכול לחזור לגן או לבית הספר?

הילד יישאר במנוחה בבית במשך כשלושה ימים. ביום הראשון שלאחר הניתוח. אם מופיע חום מעל 38 מעלות, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל. בכל מקרה של דימום מהאף או מהפה יש לפנות מיידית לחדר המיון.

ניתוח כפתורים: לייבש את האוזן מנוזלים

מתי ממליצים על ניתוח כפתורים ואיך מחדירים אותם לאוזניים? איך מתבצע הניתוח והאם צפויים כאבים? מתי הילד ישוחרר הביתה ועל מה צריך להקפיד אחרי הניתוח? כל השאלות וכל התשובות על ניתוח כפתורים

רופא אף אוזן גרון עשוי להמליץ על ניתוח כפתורים כדי למנוע דלקות וזיהומים חוזרים ונשנים באוזן התיכונה, שעלולים לפגוע בשמיעה. הניתוח מבוצע בדרך כלל בגיל צעיר.

מהם אותם כפתורים?

הכפתורים הם צינוריות זעירות מפלסטיק, המוחדרות לעור התוף לשם יצירת פתח מהאוזן התיכונה החוצה. מטרת הפתח היא לאוורר ולייבש את האוזן מנוזלים כדי להקטין את שכיחות דלקות האוזניים ולהחזיר את השמיעה לרמה תקינה.

האם הילד ירגיש בקיומם של הכפתורים לאחר החדרתם?

לא, נוכחותם לא גורמת כאבים.

מתי ממליצים על ניתוח כפתורים?

רופא אף אוזן גרון עשוי להמליץ על ניתוח כפתורים לתינוקות ופעוטות שסובלים מבעיות שמיעה עקב נוזלים באוזן, דלקות אוזניים חוזרות ונשנות או כדי לשחרר תחושת לחץ באוזניים. לצורך אבחון בעיה בשמיעה נדרשת בדיקת שמיעה המבוצעת במכון שמיעה עם או ללא טימפנומטריה (בדיקה לאבחון נוזלים באוזן התיכונה). סף השמיעה המומלץ לטיפול ניתוחי הוא 25-30 דציבל. כדי להיות בטוחים שהירידה בשמיעה היא קבועה מבצעים בדרך כלל לפני הניתוח שתי בדיקות שמיעה בהפרש של 3 חודשים בינהן לפני החלטה על ביצוע הניתוח

ניתוח כפתורים

חייבים ניתוח?

ההמלצה על ניתוח תינתן על פי שיקול דעתו של הרופא. באופן כללי ניתן לומר כי הרופא עשוי להמליץ על ניתוח לנוכח הצטברות של נוזלים מאחורי עור התוף בשתי האוזניים במשך יותר משלושה חודשים ואבדן שמיעה משמעותי.

אילו הכנות יש לעשות לקראת הניתוח?

הניתוח מתבצע במסגרת אשפוז יום והוריו של הילד צריכים להביא אותו לבית החולים בשעה שנקבעה להם. ילדים בריאים המוזמנים לניתוחים באשפוז יום אינם זקוקים לבדיקות כלל. על הילד להיות בצום במשך שש שעות לפני הניתוח, ולהימנע בפרק זמן זה מאכילת מזונות מוצקים. עד שעתיים לפני הניתוח הילד יכול לשתות מים. הילד חייב להיות בריא – ללא חום, נזלת או שיעול. בנוסף, מרגע ההחלמה ממחלת חום קודמת ועד למועד הניתוח צריכים לעבור לפחות שבועיים.

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן דרך מסכה בשאיפה אל דרכי הנשימה או בהזלפה לתוך הווריד. הבחירה באחת משתי השיטות תלויה בגיל הילד. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.

הילד אינו חש כאב בזמן הניתוח ורופא מרדים עוקב אחר מצבו הגופני ומוודא שהוא ישן שינה עמוקה  וששריריו רפויים. לאחר שהניתוח מסתיים, הרופא המרדים מפסיק לתת לו חומרי הרדמה והילד מתעורר.

איך מתבצע הניתוח?

ניתוח כפתורים הוא פעולה כירורגית פשוטה ומהירה. הרופא המנתח מנקב את עור התוף כדי ליצור בו נקב זעיר. תחילה הוא ישאב את הנוזל שנאגר באוזן התיכונה. זה הנוזל שגרם לכאבים ופגע באיכות השמיעה. לאחר מכן הרופא ישתיל צינורית קטנה (כפתור) כדי להבטיח שהנקב שנוצר לא ייסגר ויישאר פתוח. הפתח נועד לנקז  נוזלים שנוצרים באוזן התיכונה ומאפשר השוואת לחץ האוויר.

מה הכפתורים עושים ואיך הם עוזרים להיפטר מדלקות אוזניים?

האם צפויים כאבים אחרי הניתוח?

בדרך כלל לא צפויים כאבים  לאחר ניתוח כפתורים, אלא אם בו בזמן – כפי שמקובל לעיתים – הילד עבר ניתוח להסרת שקדים או כריתת אדנואידים או שניהם גם יחד. במקרים כאלה, אפשר להסתפק בתרופה לשיכוך כאבים כמו אקמול. 

אילו סיבוכים עלולים להתרחש בעקבות הניתוח?

שיעור הסיבוכים בניתוח נמוך מאוד – כשני אחוזים בלבד. סיבוכים כאלה יכולים להיות: פליטה מוקדמת של הכפתור, הפרשות חוזרות מן האוזן, היוותרות הכפתור במקומו מעבר לרצוי עד כדי צורך להוציא אותו באופן אקטיבי בהרדמה חוזרת, או היוותרות נקב קבוע בעור התוף לאחר יציאת הכפתור.

מהו שיעור ההצלחה בניתוח כפתורים?

כ־80 אחוזים מהניתוחים מסתיימים בהצלחה בעוד שבכ־20 אחוזים מהילדים התופעות שקדמו לניתוח – הצטברות נוזלים ודלקות חוזרות ונשנות – חוזרות לאחר יציאת הכפתורים מהאוזניים ונדרשת החדרת כפתורים חוזרת.

האם הכפתורים אמורים להישאר במקומם לתמיד?

לא, הכפתורים נפלטים מבלי שהילד או אתם תרגישו בכך, והפתח בעור התוף נסגר בדרך כלל מעצמו לאחר כשנה. לעיתים הכפתורים לא נפלטים החוצה דרך האפרכסת באוזן החיצונית באופן עצמוני – ואז נדרשת פעולה של רופא אף אוזן גרון כדי להוציאם.

מתי הילד יכול ללכת הביתה?

הילד ישוחרר מבית החולים כשלוש שעות לאחר הניתוח. למחרת הילד יכול לחזור לפעילות מלאה ואף לשוב לבית הספר, לגן הילדים או למעון.

אילו תופעות צפויות לאחר הניתוח?

בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו  הפרשות מהאוזניים – וזה תקין. אם ההפרשות אינן פוסקות או מזדהמות (מוגלתיות), יש לפנות למרפאת אף אוזן גרון. הפרשה מוגלתית מהאוזניים לאחר הכנסת כפתורים, מעידה שעדיין קיימת דלקת באוזן התיכונה. למרות הדלקת, בשל הימצאותם של הכפתורים אין חום ואין כאבים, כיוון שהמוגלה מנוקזת ומופרשת החוצה.

מתי צריך להגיע לבדיקת ביקורת?

עם השחרור מבית החולים תקבלו זימון לבדיקת ביקורת, שתתבצע כחודש לאחר הניתוח. בביקורת הילד עובר בדיקה להערכת מיקום הכפתור ותפקודו. בנוסף יש לבצע בדיקת שמיעה חוזרת כדי לדעת את השיפור בשמיעה. בהמשך מומלץ מעקב אחת למספר חודשים עד ליציאת הכפתורים וחזרת האוזניים לתפקוד מלא עצמאית.

האם יש מגבלות קבועות לאחר ניתוח כפתורים?

אין מגבלות, אבל יש כלל אחד שצריך להקפיד עליו: למנוע חדירה  של מים לאוזניים. המים עלולים להכיל מזהמים שונים, שעלולים לגרום להיווצרות דלקת

האם הילד יכול לשחות?

בהחלט כן, אבל לפני הכניסה למים יש להכניס אטמים לאוזניים. רצוי להימנע מקפיצה למים או מצלילה. מומלץ לחבוש כובע ים כהגנה נוספת. אם למרות אמצעי ההגנה שנקטתם מופיעה הפרשה מוגלתית, חייבים ללכת לרופא. ברוב המקרים הילד יזדקק לטיפות אוזניים אנטיביוטיות. את ההפרשה עצמה יש לנקות במגבון נקי.